Träningskläder för löpning

Träningskläder för löpning

Här har vi samlat våra bästa tips för löpning:

 • Välj skor som är anpassade efter dina fötter
  Det är väl bara att köpa ett par skor anpassade för löpning… eller? Lika många människor som vi är på jordklotet, lika många varianter finns det av fötter. Det optimala för om du ska undvika skador är alltså att välja ut ett par skor som är anpassade efter ditt löpsteg. Har du inte sprungit så mycket innan är det särskilt viktigt att veta om du exempelvis pronerar (sätter i hälen med utsidan av foten). Väljer du en sko som inte är anpassad för pronation kan det leda till skador. Se dina skor som en bra investering både i dig själv och din träning.
 • Välj plagg med mjuka sömmar
  Armarnas pendlande rörelse under löpning ställer krav på överdelarna. För kvinnor är det viktigt att välja träningslinne/tröja och sport-BH med sömmar som inte skaver in. För både kvinnor och män är det viktigt att välja en överdel som inte sitter för tight över axlarna, eftersom det kan begränsa pendlingseffekten. Särskilt framtagna löparjackor brukar vara i sådant material som gör att du kan få ut maximalt av din löpning.
 • Vid utomhus-löpning:
  Tänk på lager-på-lager-principen. När det är riktigt kallt finns det speciella träningstights anpassade för vinterlöpning. Underställ, mellanlager och vindskyddande översta lager är en bra idé om det är riktigt kallt.
 • Det är inte farligt att frysa lite i början
  Det tar en stund för kroppen att komma igång, så i början av träningspasset är det helt okej om du tycker att det är lite kyligt. Hellre få upp värmen efter en stund än att kläderna känns alldeles för varma bara några minuter in i passet.
 • Ställ krav på dina träningskläder
  Löpning är en träningsform som ställer höga krav på träningskläder. Träningstights för löpning ska sitta på plats under hela passet och träningslinnen för löpning ska klara av pendlande armar och sitta på plats runt bålen utan att glida upp. När du är ute och springer ska du endast behöva tänka på att nå dina mål – inte att behöva rätta till dina träningskläder.

 

shutterstock_548328409