Träningskläder för vintern

HITTA RÄTT KLÄDER FÖR VINTERTRÄNINGEN!

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga vinterträningskläder. När temperaturen faller och barmark ersätts av snö och slask kan motivationen för utomhusträning sättas på prov. Men med rätt träningskläder finns det ingen anledning att göra uppehåll för vare sig löpning eller promenader under vinterhalvåret.

Lager-på-lager-principen är bra att utgå från när det handlar om vinterträning. Tanken är att alla kläder ska vara i funktionsmaterial som andas och håller dig behagligt varm under träningspasset.

  • Lagret närmast kroppen: Börja med ett värmande underställ
    Exempelvis merinoull är bra att ha närmast kroppen. Ett bra underställ ska kunna transportera fukt från huden till plaggets utsida för att hålla dig torr och varm.
  • Mellanlagret: Hålla kroppsvärmen uppe.
    Det andra lagrets uppgift är att hålla kroppen varm. En varm tröja i funktionsmaterial eller fleece kan därför vara en bra idé.
  • Yttersta lagret: Skydda mot vind, snö & regn
    Avsluta med en jacka som skyddar mot vind, snö eller regn och inte släpper ut värmen som du jobbat upp. Som alternativ till lager på lager-principen finns det vinterträningskläder som anpassats för vårt kalla klimat; exempelvis vinterträningstights med borstad insida.

För huvud och händer finns mössa och vantar i funktionsmaterial som är anpassade för att användas vid aktivitet. Längre strumpor kan också vara en bra idé för att slippa en glipa mellan sko och träningstights som sänker kroppstemperaturen.

Tänk på att när det är mörkt blir det svårare för bilister att se dig. Använd alltid reflex eller klädesplagg med inbyggda reflexer för din säkerhet.

shutterstock_551030461